Silviu Bojica

miercuri, iulie 13, 2005

Cartea electronica romaneasca [ro]

Primul articol cu care voi incepe este referitor la oferta de carte electronica romaneasca. Si daca e vorba de carti electronice in general (in special cele de limba engleza, dar nu numai) trebuie sa recomand cu mare caldura http://www.gutenberg.org/, precum si http://www.manybooks.net (in genere acelasi continut ca si al proiectului Gutenberg, dar cu downloaduri in formate pentru dispozitive portabile, de ex. Plucker) dar oferta de carte romaneasca este aproape inexistenta. De fapt un singur volum, "Creierul, o enigma descifrata" de Dorin Teodor Moisa umple rafturile virtuale dedicate cartilor editate in limba romana.

Asa ca, folosindu-ma de browser-ul meu favorit (Mozilla Firefox) am tastat in sectiunea de cautare (Google) cuvintele cheie "carti electronice".

Unul din site-urile pe care le-am gasit cu aceasta tema este LiterNet, portal cultural, editura, [de unde putem citi/downloada] carti electronice gratuite. M-a impresionat placut modul de organizare a site-ului si faptul ca toate cartile publicate on-line pot fi citite atat prin intermediul browser-ului de web, cat si offline, putand fi descarcate in format pdf.

Oferta nu este extraordinar de bogata, dar este un inceput si e un inceput demn de toata lauda. Cu siguranta voi reveni in "vizitele virtuale" pe acest site sa imi delectez timpul liber cu lectura cartilor electronice ce le pot gasi in aceasta locatie.

A doua locatie web care mi-a atras atentia a fost e-librarie, realizat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare in Informatica sub egida Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, librarie [virtuala] ce are ca obiectiv diseminarea informatiei electronice de tip carte. Initiativa se inscrie in unul din obiectivele planului de actiune eEurope+, si anume crearea colectiilor electronice de date accesibile prin intermediu Internet-ului.

Numarul de domenii este destul de vast si avem si ceva continut. Un singur comentariu as avea de facut si anume faptul ca, in calitate de utilizator Linux (Ubuntu Linux este versiunea mea preferata) mi-a fost imposibil sa vizualizez multe din cartile disponibile aici. Marea majoritate a cartilor electronice sunt in format lit (Microsoft Reader). Am reusit pana la urma cu unele artificii, nu stiu daca intru totul legale (open clit) sa transform aceste fisiere intr-un format mai "deschis" (open) si anume html.

Tin sa subliniez ca marea majoritate a tarilor europene sustin initiativa open-source, de accea doresc sa atrag atentia celor din Romania (caci e implicat in acest proiect si Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei) care au puterea sa finanteze astfel de proiecte (in special unde e vorba de bani publici) sa dea o sansa cat de mica si software-ului liber, si a liberei circulatii a informatiei.