Silviu Bojica

luni, decembrie 12, 2005

Ubuntu Linux în şcoli

Ieri (11 dec. 2005) dicutam acest subiect pe canalul irc #ubuntu-ro. Din pacate timpul nu mi-a acordat sansa sa imi expun parerea, asa ca voi incerca sa imi adun ideile in acest jurnal

Una din problemele puse in discutie a fost lipsa de persoane care sa ofere suport institutiilor de invatamant, adica sa mergem dincolo de a instala un calculator cu sistemul de operare Ubuntu/Edubuntu, vezi http://www.ubuntu.ro - si sunt de acord!

Venisem cu ideea ca locul de unde trebuie sa incepem sunt universitatile. Da. E locul cel mai accesibil: sesiunile studentesti, prezentarile de orice tip, laboratoarele de profil, etc. cresc sansele ca sa ii facem interesati pe actualii studenti si sa porneasca pe drumul Ubuntu. Mare parte din acestia poate au auzit de Linux in general, trebuie sa le aducem in vedere existenta sistemului de operare Ubuntu si sa le starnim curiozitatea. Unii dintre acestia vor fi printre profesorii de maine!

Mihai a adunat idei interesate intr-un e-mail si m-a anuntat de ideea organizarii unei prezentari in Constanta pe 21 decembrie. Nu trebuie ratata ocazia, iar acea prezentare trebuie sa aiba loc. Voi organiza o pagina pe wiki in acest sens numita "MaterialePrezentari" in care vom aduna toate materialele utilizate in precedentele manifestari de acest gen. Chiar daca nu voi avea posibilitatea de a fi prezent il voi incuraja si voi incerca sa pun la dispozitie toate cunostintele de care dispun in acest sens.

In scoli - la nivelul liceelor ma gandesc ca s-ar putea organiza prezentari similare, cel putin la clasele de profil. Ar prinde bine ca elevii macar sa auda si sa vada ce se poate face cu Ubuntu. Cat despre profesori - cei de specialitate ar putea fi orientati pentru certificarea LPI (http://www.lpi.org/ro/home.html). La urma urmei si noua ne-ar prinde o astel de calificare mai ales ca e agreata de Canonical ;)

Tehnica pasilor marunti se dovedeste a fi in multe cazuri de succes. Sa ne facem mai intai cunoscuti, nu printr-o lupta impotriva sistemelor closed source ci mai degraba prin oferirea de alternative viabile, pe care orice utilizator profesionist sau incepator sa se poata baza.

Astept cu interes comentarii de la cititorii acestui blog!