Ubuntu Linux în şcoli
Ieri (11 dec. 2005) dicutam acest subiect pe canalul irc #ubuntu-ro. Din pacate timpul nu mi-a acordat sansa sa imi expun parerea, asa ca voi incerca sa imi adun ideile in acest jurnal
Una din problemele puse in discutie a fost lipsa de persoane care sa ofere suport institutiilor de invatamant, adica sa mergem dincolo de a instala un calculator cu sistemul de operare Ubuntu/Edubuntu, vezi http://www.ubuntu.ro - si sunt de acord!
Venisem cu ideea ca locul de unde trebuie sa incepem sunt universitatile. Da. E locul cel mai accesibil: sesiunile studentesti, prezentarile de orice tip, laboratoarele de profil, etc. cresc sansele ca sa ii facem interesati pe actualii studenti si sa porneasca pe drumul Ubuntu. Mare parte din acestia poate au auzit de Linux in general, trebuie sa le aducem in vedere existenta sistemului de operare Ubuntu si sa le starnim curiozitatea. Unii dintre acestia vor fi printre profesorii de maine!
Mihai a adunat idei interesate intr-un e-mail si m-a anuntat de ideea organizarii unei prezentari in Constanta pe 21 decembrie. Nu trebuie ratata ocazia, iar acea prezentare trebuie sa aiba loc. Voi organiza o pagina pe wiki in acest sens numita "MaterialePrezentari" in care vom aduna toate materialele utilizate in precedentele manifestari de acest gen. Chiar daca nu voi avea posibilitatea de a fi prezent il voi incuraja si voi incerca sa pun la dispozitie toate cunostintele de care dispun in acest sens.
In scoli - la nivelul liceelor ma gandesc ca s-ar putea organiza prezentari similare, cel putin la clasele de profil. Ar prinde bine ca elevii macar sa auda si sa vada ce se poate face cu Ubuntu. Cat despre profesori - cei de specialitate ar putea fi orientati pentru certificarea LPI (http://www.lpi.org/ro/home.html). La urma urmei si noua ne-ar prinde o astel de calificare mai ales ca e agreata de Canonical ;)
Tehnica pasilor marunti se dovedeste a fi in multe cazuri de succes. Sa ne facem mai intai cunoscuti, nu printr-o lupta impotriva sistemelor closed source ci mai degraba prin oferirea de alternative viabile, pe care orice utilizator profesionist sau incepator sa se poata baza.
Astept cu interes comentarii de la cititorii acestui blog!
2 Comments:
At 7:23 a.m., Sebastian said…
Da, dupa mai bine de 6 luni de la deschiderea acestei discutii nu stiu inca unde ne aflam. Cert e ca www.ubuntu.ro si forumul au ceva mai mutli utilizatori si sper sa creasca si mai bine cumunitatea. O sa vina si momentul sa ajutam mai mult comunitatea si o sa vedem atunci cum ne descurcam. Imi pare ca nu suntem uniti (vorbesc de toti userii Ubuntu) si ne bucuram de Ubuntu si cam atat. Eu incerc cat de mult am timp sa imi public "jucariile" Ubuntu.
At 5:25 a.m., A.Faith said…
eu am facut un primul pas : am lasat ostentativ pe biroul profesoarei mele de informatica un CD cu Edubuntu pe care l-am primit prin poştă! Şi a mers! A doua zi, vine elevu' de servici la mine la clasa şi zice: „Udrescu, la domn' director în cabinet, hai repede”. De data asta mă ştiam nevinovat şi intru fără frica : era într-adevar vorba de Edubuntu! Vruia să îmi ceară mai multe informaţii :P Şi l-am îndrumat spre www.ubuntu.ro ! Să sperăm că o să meargă! Dacă iese cum vreau eu, voi posta de pe hârburile de la şcoala din Ubuntu! Cel puţin s-a gasit un SO care să meargă aşa cum trebuie! Că administratorul de sistem e aşa de idiot încât a pus Window$ Xp pe pc-uri care rulează pe procesoare de 700-800 Mhz cu 64 Mb de ram şi Hdd-uri vai de mama lor, de 5, cel mult 8Gb!
Deja visez la ziua în care o să mă duc la ora de informatică de draq, doar ca să vă Edubuntu 8->
Trimiteți un comentariu
<< Home