Silviu Bojica

joi, octombrie 13, 2005

Lansarea Ubuntu 5.10

Echipa Ubuntu este mândră să anunţe lansarea versiunii Ubuntu 5.10. Aceasta este versiunea oficială Ubuntu 5.10 şi include CD-urile de instalare, Live CD-urile şi DVD-uri combinate pentru trei arhitecturi de sisteme.

Ubuntu este o distribuţie Linux pentru desktop sau server, cu o procedură de instalare rapidă şi uşoară, versiuni ce apar regulat, o selecţie strictă a unui set excelent de pachete instalate implicit, orice alt pachet software imaginabil disponibil în reţea, un angajament în a distribui actualizări de securitate pentru 18 luni după lansarea fiecărei noi versiuni şi suport tehnic profesional de la multe companii din lume.

Pentru a intra în posesia Ubuntu 5.10

Descărcaţi Ubuntu 5.10 Preview de aici (selectaţi site-ul oglindă cel mai apropiat de dumneavoastră):

* Statele Unite
* Europa
* Regatul Unit
* Restul lumii

Va rugăm să descărcaţi imaginile folosind Bittorent dacă e posibil.

Pentru a primi o copie complementară a CD-ului oficial Breezy Badger -- sau mai multe copii pentru a le da prietenilor, la şcoală sau LUG-urilor -- plasaţi cererea în ShipIt.

Despre Ubuntu 5.10

Cu această versiune, familia Ubuntu creşte în câteva direcţii semnificative:

* Edubuntu: O distribuţie parteneră bazată pe Ubuntu care este special axată pe nevoile instituţiilor de învăţământ. Dezvoltat în parteneriat cu comunitatea K12-LTSP, este o distribuţie de bază extraordinară pentru cei care lucrează cu FLOSS (Free/Libre and Open Source Software - Software liber şi cu sursele deschise) în şcoli.
* Ubuntu pentru Servere: Acesta este un CD de instalare special optimizat pentru instalarea server-elor. Descărcaţi această imagine dacă setaţi servere care rulează Ubuntu.

Facilităţi noi majore în Ubuntu 5.10

* Integrare Thin Client Integration: Ubuntu este prima distribuţie în lume care include o profund-integrată tehnologie thin client. Aceasta vă permite să instalaţi Ubuntu în reţele de scară largă sau spre exemplu în sălile de curs cu o imagine Ububtu pornită în reţea. Toate uneltele de management Ubuntu funcţionează atât pentru imaginea thin client cât şi pentru server.
* Suport de instalare OEM Această versiune Ubuntu oferă suport special pentru distribuitorii de hardware OEM. Ubuntu poate fi preinstalat şi testat fără configurarea informaţiilor referitoare la utilizatorul final. Utilizatorului i se va cere să completeze această configuraţie (nume, fus orar şi parolă) la prima pornire a calculatorului.
* Integrare Launchpad Launchpad.net este noua infrastructură folosită de Ubuntu şi derivatele acestuia pentru traduceri, urmărirea bug-urilor, partajarea patch-urilor, rezolvări ale problemelor de programare şi suport tehnic. Utilizatorii Ubuntu 5.10 pot face cereri pentru suport tehnic pentru orice pachet disponibil în Ubuntu şi pot ajuta la traducerea software-ului, direct din meniul de ajutor inclus în orice aplicaţie desktop.

Pentru a vedea totul, trebuie să încercaţi CD-ul, dar cele mai importante caracteristici Ubuntu includ:

Pe desktop

* GNOME 2.12.1
* OpenOffice.org 2.0 beta 2
* X.org 6.8.2 cu suport hardware mai larg
* Un utilitar îmbunătăţiţ pentru instalarea uşoară de aplicaţii noi (vezi "Add/Remove Programs" din meniul Sistem Administrare)
* Un nou utilitar care face să fie uşor de instalat suportul pentru mai multe limbi de circulaţie (Language Selector)
* Meniuri GNOME editabile
* Aplicaţiile sunt acum legate în infrastructura Launchpad (noi elemente în meniul Help pentru traduceri şi suport)
* Suport pentru scrierea CD-urilor audio (Serpentine)
* Proces de pornire grafic, cu bară de progres (USplash)
* Documentaţie nouă (Tur rapid Ubuntu 5.10 şi Ghidul celor mai frecvente întrebări Ubuntu 5.10)
* Pachete de limbi cu actualizări din platforma de traducere Rosetta, parte a Launchpad.net, ceea ce face mai uşoară contribuţia pe partea de traduceri pentru oricine în orice limbă de circulaţie.

Pe server

* Suport al nucleului pentru sistemele de fişiere cluster (OCFS2 and GFS)
* Plone 2.1 şi Zope 2.8.1
* PHP5
* Suport pentru alocarea automată a spaţiului de stocare în volumele LVM
* Funcţionalitate thin client integrată realizată în colaborare cu proiectul LTSP
* Setare root simplă NFS cu detectarea automată a hardware-ului prin intermediul initramfs-tools
* Suport de până la 4 gigaocteţi de RAM implicit pe arhitecturile 32-biţi

Îmbunătăţirea suportului hardware

* Linux 2.6.12.5 cu multe actualizări de drivere terţe
* Îmbunătăţirea suportului pentru laptop (taste speciale, şi procedura suspend/resume funcţională pe mai multe modele)
* Dispozitivele HP all-in-one printer/scanner sunt suportate implicit
* Dispozitivele de intrare bluetooth (tastaturi, mouse-uri) sunt suportate implicit
* Dispozitivele audio sunt mânuite mai elegant (se poate selecta cu uşurinţă dispozitivul implicit)
* Nucleu 64-biţi PowerPC disponibil

Instalare

* AUn nou mod OEM pentru simplificarea procesului de preinstalare Ubuntu pe computere pentru revânzare sau redistribuire
* Face automat partiţiile existente disponibile pe desktop
* Configurare simplă „dual boot” cu redimensionarea automată a partiţiei ocupate de un sistem de operare existent
* Al doilea stadiu de instalare oferă acum o bară de progres

„Sub capotă”

* GCC 4.0.1
* glibc 2.3.5
* O nouă infrastructură pentru spaţiul utilizator bazat pe initramfs-tools
* Pachete X.org mai modulare
* Python 2.4.2

Ca întotdeauna, Ubuntu include ce e mai bun din lumea aplicaţiilor 100% LIBERE, iar fiecare nouă versiune încorporează nenumărate noi facilităţi şi corectări ale bug-urilor din partea comunităţii globale de dezvoltare.

Comentarii şi ajutor

Dacă doriţi să ajutaţi să conturăm Ubuntu, citiţi lista cu metodele prin care puteţi participa . Comentariile dumneavoastră, raportarea de bug-urilor, patch-urile şi sugestiile vor ajuta să asigurăm că următoarea versiune Ubuntu va fi cea mai bună.Vă rugăm să raportaţi bug-urile prin intermediul Launchpad. Dacă aveţi întrebări sau credeţi că aţi găsit un bug, dar nu sunteţi sigur de aceasta, încercaţi să întrebaţi în primul rând pe canalul #ubuntu de pe FreeNode, listele de mail pentru utilizatorii Ubuntu, sau pe forum-urile Ubuntu.

Mai multe informaţii

Puteţi găsi mai multe informaţii despre Ubuntu pe website-ul nostru, canalele IRC sau wiki. Dacă sunteţi nou în lumea Ubuntu, vizitaţi www.ubuntu.com [www.ubuntu.ro]. Pentru a vă ţine la curent cu anunţurile următoare Ubuntu, înscrieţi-vă pe lista cu trafic foarte scăzut de anunţuri.